Сираков с подробности за плановете на Левски за „Герена“

Собственикът на Левски Наско Сираков разкри какви са плановете за партньорство със Столична община свързани с изграждането на стадион „Георги Аспарухов“. Те обаче могат да се осъществят, ако спортното съоръжение премине в ръцете на общината, като в момента е държавна собственост.

„В случай че Столична община получи собствеността върху стадион „Георги Аспарухов“, ще потърсим партньорство в учредяването на дългосрочно, възмездно право на строеж и ползване“, каза Сираков пред Капитал.

„ПФК „Левски“ винаги е имал последователна политика, както в развитието на спортно-техническата част, така и спрямо собствената си инфраструктура и тази, която стопанисва. Темата за инвестиция в стадион или спортна база, е повече от естествена за клуб с традициите на „Левски“, а и за всеки друг професионален такъв в страната. Привържениците на футбола в България заслужават нов тип преживяване и самочувствие, каквито биха получили, ако наблюдават изявите на любимия си отбор на нов, модерен стадион, отговарящ на най-високите европейски стандарти за качество и сигурност“, заяви още собственикът на Левски.

„Тенденцията за инвестиции в спортна инфраструктура, за щастие, все повече набира скорост в България и това е неизбежен процес. Няма нищо по-важно от възможността професионалните клубове да управляват правилно съоръженията, които ползват, или са техен актив. В тази връзка, искрено се надявам на разбиране и съдействие от страна на държавата, в създаване на необходимите административни и технически предпоставки, футболните клубове, с неуредени въпроси със собствеността и управлението на стадионите, какъвто е примерът с нашия, да бъдат разрешени в кратки срокове“, допълни той.

„В края на миналата година публично оповестихме намеренията ни да поставим развитието на стадиона и базите на клуба сред своите приоритети и ние не сме спирали да работим тази посока. Подобряването и инвестицията в клубната ни инфраструктура не е самоцел, а се базира на сериозна подготовка, включваща и детайлно изготвена инвестиционна програма, която официално депозирахме в Областна администрация София и Министерството на младежта и спорта. Чрез този акт, ние заявихме и сериозните ни, професионално подплатени намерения, да бъде намерено решение „Левски“ да получи възможност да строи/реконструира и управлява стадион „Георги Аспарухов“ дългосрочно“, каза още Сираков.

Босът на „сините“ коментира и как ще бъдат осигурени инвестициите за клубен стадион на Левски. „Осигуряването на средства за инвестиция в клубния ни стадион, преминава през темата за уреждане на собствеността. Липсата или забавянето на решение в тази посока, сериозно биха възпрепятствали не просто гарантирането на инвестицията, но и шанса „Левски“ да достигне ново ниво на развитие. Няма професионален клуб в Европа, който да не е инвестирал и стотинка в подобряване на стадионите и базите си. Всички констатираме, че тези процеси започнаха твърде късно у нас, но добрата новина е, че първите стъпки са направени“, каза Сираков.

„През изминалите близо осем месеца, беше постигната важна стъпка напред, в разплитане на възела, наречен „концесия“, която на практика е законово трудно приложима в спорта в България. Изваждането на стадион „Георги Аспарухов“ от т.нар. „концесионен списък“ и встъпването в процедура по учредяване на дългосрочно право на строеж и ползване, ще предостави възможност да бъдат извършени инвестиции в съоръжението. Към настоящия момент очакваме получаване на несложно административно и техническо решение от Министерски съвет, потвърждаващ изваждането на стадиона от цитирания списък. Вярвам, че с волята на служебното правителство, този акт ще бъде извършен в най-кратки срокове. Това би открило пътя на „Левски“ в привличането на финансиране, за да развива и управлява своята инфраструктура, следвайки най-добрите международни практики“, допълни още Сираков.

Related Posts

Георги Минчев може да играе в Арис от новия сезон

Българският нападател Георги Минчев може да се озове в Арис (Солун) от следващия сезон, след като направи перфектна пролет в АЕЛ (Лимасол) в кипърското първенство. Гръцкият тим търси подсилване в…

Рейнджърс изпрати оферта за Кордоба

Глазгоу Рейнджърс е все по-близо до защитника на Левски Хосе Кордоба. Според различни издания на Острова, ръководството на шотландския гранд вече е изпратило конкретна оферта към панамския национал след серия…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нещо което сте пропуснали

Рейнджърс изпрати оферта за Кордоба

 • май 18, 2024
 • 230 views
Рейнджърс изпрати оферта за Кордоба

Лудогорец и Берое са договорили трансфера на Вия

 • май 18, 2024
 • 126 views
Лудогорец и Берое са договорили трансфера на Вия

ЦСКА: Санкцията е платена, лиценза не е застрашен!

 • май 18, 2024
 • 93 views
ЦСКА: Санкцията е платена, лиценза не е застрашен!

УЕФА глоби и заплаши ЦСКА с изхвърляне от Европа

 • май 18, 2024
 • 90 views
УЕФА глоби и заплаши ЦСКА с изхвърляне от Европа

Късен гол разплака Хебър

 • май 17, 2024
 • 154 views
Късен гол разплака Хебър

Локомотив София и Ботев Враца разделиха точките в „Надежда“

 • май 17, 2024
 • 11 views
Локомотив София и Ботев Враца разделиха точките в „Надежда“