Гонзо: В момента няма уговорени мачове!

Георги Иванов – Гонзо говори пред колегите от bTV днес:

„Трудно е. Заради тези всички съдебни дела, които се водят от 2-3 години, Изпълкомът не може да бъде вписан. Има 3 Изпълкома – първият на Боби Михайлов, този от конгреса през 2021 г. и сегашният. Казах на Конгреса, че Изпълкомът ще бъде органът, който взима решения, но той не е легитимен. След като бъдем вписани ще се съберем пак, защото има такива решения, които трябва да вземем генерално, за да можем да бъдем подготвени за следващия сезон“, заяви Иванов.

„Самата Агенция по вписванията, като види, че има нещо към БФС, им се изправят косите. Надявам се това нещо да приключи. За никой не е добре това безвремие. Ако искам да взимам някое решение, трябва да свиквам първия Изпълком, а ние сме третият. Дори когато искам да подписвам нещо за уволнение или нещо, което трябва да се случи, трябва да викам Михаил Касабов, за да се подписва заедно с мен. Неудобство е, но ние продължаваме да работим. Правим вътрешни реформи“, добави той.

След избирането на Иванов два клуба подадоха жалби – Скравена и Балкан Варвара. Впоследствие те ги оттеглиха и се очаква Гонзо официално да стане президент и на документи в средата на май.

„Не искам да казвам и да обвинявам някой за жалбите. Но, в крайна сметка, ако са от някой от хората, които бяха кандидат-президенти, не говори добре за тях. Ние сме хора, които са били спортисти. Важно е да имаш достойнство, когато загубиш е важно да приемеш загубата. Обединението е трудно, защото в България сме разединени. Виждаме го. На колко избори ходим подред?! Самото общество е крайно – или харесва, или мрази. Когато самият начин на живот на хората се подобри и гледаме в една посока, има правителство, правила и закони, може би във футбола и ние ще се обединим“, заяви новият президент.

Още от трибуната по време на Конгреса на 15 март Иванов покани Димитър Бербатов и екипа му да си сътрудничат. Той разкри, че е получил отказ.

„Поканих хора от екипа на Димитър Бербатов да влязат в Изпълкома – те отказаха. Говорил съм след това с някой от тях. Но когато не приемаш нещо и си обиден, е много трудно да те убедят да правиш нещо, което не искаш. Бях с много добри чувства към тях, все пак сме били приятели. Добри футболисти са, но те избраха своя път“, заяви Иванов и добави:

„Не мога да сложа някой от тях за вицепрезидент. Ако някой го мисли, не е вярно. Те самите затвориха вратата, за да нямат позиции в Изпълкома. Всеки един от тях е добре дошъл да работим заедно, да дава идеи. Нямам против да работя с тях“, отново каза новият президент на Българския футболен съюз.

Една от основните цели на управлението на Иванов е класиране на националния тим на Световното първенство през 2026 г. с САЩ, Канада и Мексико.

„Трябва да постигнем качеството на играта, която всички българи очакват. В последните два мача показахме добро лице. При Младен Кръстаич имахме мачове, в които България доминираше, но не успя да победи. Надявам се сега, с новия треньор (бел. а. – Илиан Илиев), положителните неща, които ги виждаме, да продължат. Знаем, че нямаме някакви топ играчи, но трябва всички да дават всичко от себе си„, заяви Иванов.

„Сега световното първенство звучи като някаква фантасмагория, предвид резултатите на националния отбор през последните две години. Но ние като спортисти и хора, които отговарят за БФС, си поставяме цели. Вече две години този отбор се изгражда, мачовете в Лигата на нациите са с непретенциозни отбори, което ще ни даде добра основа за европейските квалификации, където ще хвърлим всичко“, добави той.

Развитието на националния отбор минава и през развитието на школите.

„За да се надиграваме с държави, на които футболистите им играят в топ 5 първенствата, ние също трябва да имаме такива – поне 7-8. В момента два футболисти правят впечатление – Кирил Десподов и Илия Груев. За да бъдем конкурентно способни на другите държави – не Франция и Испания, а Полша, Унгария, Сърбия, трябва да имаме 7-8 човека, за да сме силен отбор„, категоричен е Иванов.

„Неслучайно тези две години, в които бях технически директор, хвърлихме много усилия в детско-юношеския футбол. Там се изграждат футболисти. Засега във възрастите 15-16-17 години имаме добри футболисти, които не се различават от другите държави, които са по-развити от нас. Какво се случва след 17 години?! Може би самата обстановка, в която живеем, в която се изграждат футболистите, мотивацията, която трябва да имат… там губим нишката. И търсим причините защо не можем да постигнем нивото, което очакваме“, каза още той.

Един от основните проблеми на българския футбол, според Иванов, са многото чужденци в клубните отбори. Той обаче заяви, че не е почитател на крайните мерки за ограничаване на участието им в мачове.

„Един от основните проблеми е многото чужденци, които играят в българското първенство. Но пък ние трябва да си дадем сметка, че БФС не развива футболисти. Това, че играят много чужденци, говори лошо за нашите детско-юношески школи. Собствениците на клубовете трябва да влагат много повече средства в обучението на треньорите.“, заяви той.

„Най-основният приоритет е първенството да завърши, защото е във финалната фаза. Наблягаме и върху съдийството, което трябва да бъде в най-високото си ниво. ВАР системата направи така, че да няма грешки. Ще направим след края на сезона среща с клубовете, за да обсъдим евентуален нов формат на Първа лига“, коментира той.

„Последния сигнал за черно тото, който разисквахме. Откакто съм президент, има един мач, който се разследва, и той е Ботев Враца – Септември София, който завърши 5:5, но няма осъдени. Аз не съм полицай, органите на реда трябва да разследват. От това, което гледам, в момента няма уговорени мачове. Когато има сериозна конкуренция, няма кой да дава мачове на друг“, каза президентът на БФС.

Аз не мога да кажа как ще се отрази на ЦСКА, но смятам, че Гриша Ганчев е дал много за футбола, създал е добри играчи, развивал е отбор. Със сигурност ще е загуба за футбола, оттеглянето на Ганчев“, заяви Иванов относно процесите в ЦСКА, като след това коментира информациите, че Димитър Бербатов може да стане президент на клуба: „Димитър Бербатов е популярен сред феновете на ЦСКА и е добро начало за него. По-добре е да работиш в клуб, отколкото да си стоиш вкъщи“.

Related Posts

Георги Минчев може да играе в Арис от новия сезон

Българският нападател Георги Минчев може да се озове в Арис (Солун) от следващия сезон, след като направи перфектна пролет в АЕЛ (Лимасол) в кипърското първенство. Гръцкият тим търси подсилване в…

Рейнджърс изпрати оферта за Кордоба

Глазгоу Рейнджърс е все по-близо до защитника на Левски Хосе Кордоба. Според различни издания на Острова, ръководството на шотландския гранд вече е изпратило конкретна оферта към панамския национал след серия…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нещо което сте пропуснали

Рейнджърс изпрати оферта за Кордоба

 • май 18, 2024
 • 258 views
Рейнджърс изпрати оферта за Кордоба

Лудогорец и Берое са договорили трансфера на Вия

 • май 18, 2024
 • 128 views
Лудогорец и Берое са договорили трансфера на Вия

ЦСКА: Санкцията е платена, лиценза не е застрашен!

 • май 18, 2024
 • 93 views
ЦСКА: Санкцията е платена, лиценза не е застрашен!

УЕФА глоби и заплаши ЦСКА с изхвърляне от Европа

 • май 18, 2024
 • 91 views
УЕФА глоби и заплаши ЦСКА с изхвърляне от Европа

Късен гол разплака Хебър

 • май 17, 2024
 • 154 views
Късен гол разплака Хебър

Локомотив София и Ботев Враца разделиха точките в „Надежда“

 • май 17, 2024
 • 11 views
Локомотив София и Ботев Враца разделиха точките в „Надежда“