Сираков с подробности за плановете на Левски за „Герена“

Собственикът на Левски Наско Сираков разкри какви са плановете за партньорство със Столична община свързани с изграждането на стадион „Георги Аспарухов“. Те обаче могат да се осъществят, ако спортното съоръжение премине в ръцете на общината, като в момента е държавна собственост.

„В случай че Столична община получи собствеността върху стадион „Георги Аспарухов“, ще потърсим партньорство в учредяването на дългосрочно, възмездно право на строеж и ползване“, каза Сираков пред Капитал.

„ПФК „Левски“ винаги е имал последователна политика, както в развитието на спортно-техническата част, така и спрямо собствената си инфраструктура и тази, която стопанисва. Темата за инвестиция в стадион или спортна база, е повече от естествена за клуб с традициите на „Левски“, а и за всеки друг професионален такъв в страната. Привържениците на футбола в България заслужават нов тип преживяване и самочувствие, каквито биха получили, ако наблюдават изявите на любимия си отбор на нов, модерен стадион, отговарящ на най-високите европейски стандарти за качество и сигурност“, заяви още собственикът на Левски.

„Тенденцията за инвестиции в спортна инфраструктура, за щастие, все повече набира скорост в България и това е неизбежен процес. Няма нищо по-важно от възможността професионалните клубове да управляват правилно съоръженията, които ползват, или са техен актив. В тази връзка, искрено се надявам на разбиране и съдействие от страна на държавата, в създаване на необходимите административни и технически предпоставки, футболните клубове, с неуредени въпроси със собствеността и управлението на стадионите, какъвто е примерът с нашия, да бъдат разрешени в кратки срокове“, допълни той.

„В края на миналата година публично оповестихме намеренията ни да поставим развитието на стадиона и базите на клуба сред своите приоритети и ние не сме спирали да работим тази посока. Подобряването и инвестицията в клубната ни инфраструктура не е самоцел, а се базира на сериозна подготовка, включваща и детайлно изготвена инвестиционна програма, която официално депозирахме в Областна администрация София и Министерството на младежта и спорта. Чрез този акт, ние заявихме и сериозните ни, професионално подплатени намерения, да бъде намерено решение „Левски“ да получи възможност да строи/реконструира и управлява стадион „Георги Аспарухов“ дългосрочно“, каза още Сираков.

Босът на „сините“ коментира и как ще бъдат осигурени инвестициите за клубен стадион на Левски. „Осигуряването на средства за инвестиция в клубния ни стадион, преминава през темата за уреждане на собствеността. Липсата или забавянето на решение в тази посока, сериозно биха възпрепятствали не просто гарантирането на инвестицията, но и шанса „Левски“ да достигне ново ниво на развитие. Няма професионален клуб в Европа, който да не е инвестирал и стотинка в подобряване на стадионите и базите си. Всички констатираме, че тези процеси започнаха твърде късно у нас, но добрата новина е, че първите стъпки са направени“, каза Сираков.

„През изминалите близо осем месеца, беше постигната важна стъпка напред, в разплитане на възела, наречен „концесия“, която на практика е законово трудно приложима в спорта в България. Изваждането на стадион „Георги Аспарухов“ от т.нар. „концесионен списък“ и встъпването в процедура по учредяване на дългосрочно право на строеж и ползване, ще предостави възможност да бъдат извършени инвестиции в съоръжението. Към настоящия момент очакваме получаване на несложно административно и техническо решение от Министерски съвет, потвърждаващ изваждането на стадиона от цитирания списък. Вярвам, че с волята на служебното правителство, този акт ще бъде извършен в най-кратки срокове. Това би открило пътя на „Левски“ в привличането на финансиране, за да развива и управлява своята инфраструктура, следвайки най-добрите международни практики“, допълни още Сираков.

Related Posts

Ботев Пловдив привлече датски вратар

Ботев Пловдив осъществи трансферен удар, привличайки датския вратар Ханс Кристиан Бернат, пишe датската медия „Voices From Adalen“. 23-годишният вратар вече е преминал медицински прегледи и е подписал с канарчетата за…

Ботев Пловдив срещу син „кошмар“ на старта в Лига Европа

Носителят на Sesame Купа на България – Ботев Пловдив, ще играе срещу Марибор в Лига Европа. Това отреди тегленият преди малко жребий в Нион. До този момент словенският тим е…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нещо което сте пропуснали

Ботев Пловдив привлече датски вратар

 • юни 18, 2024
 • 121 views
Ботев Пловдив привлече датски вратар

Ботев Пловдив срещу син „кошмар“ на старта в Лига Европа

 • юни 18, 2024
 • 103 views
Ботев Пловдив срещу син „кошмар“ на старта в Лига Европа

Лудогорец стартира срещу Динамо Батуми в Шампионска Лига

 • юни 18, 2024
 • 227 views
Лудогорец стартира срещу Динамо Батуми в Шампионска Лига

ЦСКА пусна абонаментни карти за сезон 24/25

 • юни 18, 2024
 • 42 views
ЦСКА пусна абонаментни карти за сезон 24/25

Левски взима хърватски защитник

 • юни 18, 2024
 • 1105 views
Левски взима хърватски защитник

Левски не се е отказал от Серкан Юсейн

 • юни 18, 2024
 • 470 views
Левски не се е отказал от Серкан Юсейн